Αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της η ΕΜΧ παρά τις επιπτώσεις της «Atena»

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της σφοδρής κακοκαιρίας «ΑΤΕΝΑ» που έπληξε το νησί της Χίου, άφησαν πίσω τους κατάλοιπα, με αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να ανακάμψει, και να δώσει λύσεις και επιχειρήματα για το δυσάρεστο και μη αντιμετωπίσιμο συμβάν. Στα προαναφερθέντα κατάλοιπα, συγκαταλέγονται οι ζημιές στις τοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην απόδειξη της μη ορθής λειτουργίας των φρεατίων και συνάμα των αντιπλημμυρικών έργων, και τέλος, την καταστροφική κατάληξη των μαστιχοκαλλιεργειών, ζημιώνοντας κατά αυτό τον τρόπο αρκετά, τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Ο Πρόεδρος των Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γεώργιος Τούμπος, μετά το σφοδρό καιρικό φαινόμενο, εσπευσμένα ήρθε σε επικοινωνία με τον Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη καθώς και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, με σκοπό την όποια εύρεση λύσης στην καταστροφή και μείωση της παραγωγής της μαστίχας, καθώς και να συζητηθούν μέτρα για την οικονομική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος της ζημιάς, διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό των μαστιχοπαραγωγών, αποστέλλοντας άμεσα στη Χίο εκπρόσωπο από την πολιτική ηγεσία.

Φυσικά, λόγος για το νησί της Χίου και την καταστροφή της ιδιαίτερης μαστίχας, έγινε και από τον Ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το επικρατές κλίμα στο νησί και την καρποφορία της μαστίχας, τις επιπτώσεις της θεομηνίας «ΑΤΕΝΑ» και πως αυτή κατάφερε να ζημιώσει τόσο τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η φετινή καταστροφή άγγιξε το ποσό των 160 τόνων, ενώ σε ποσοστό αντιστοιχεί στο 70% – 80%.

Παράλληλα, ο κ. Τούμπος απογοητευμένος για την κατάληξη των παραγωγών, ανέφερε πως αναμένεται να φανεί το τελικό ποσό παραγωγής της μαστίχας το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να παρουσιαστεί η ακριβής εκτίμηση και αξιολόγηση. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών τη δεδομένη στιγμή εξαιτίας της κακοκαιρίας, πλήγηκε οικονομικά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αναπροσαρμογή των στρατηγικών της, οδηγούμενη στις  περικοπές του προϋπολογισμού της, με στόχο την ανάκαμψη.

Έτσι, έπειτα από μια καρποφόρα συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να προσέλθει στο νησί το αρμόδιο κλιμάκιο ώστε να εκτιμήσει το ακριβές κόστος της καταστροφής, ενώ και το ίδιο το ΕΛΓΑ σφράγισε την στήριξή του στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα με την όσο το πιο σύντομη αποζημίωση αυτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις